Проф. Минчо Минчев върна „Страдивариус"-а

Топ новина! Mincho-Minchev-predava-stradivariusa-na-minist-r-Naiden-Todorov-
Минчо Минчев предава страдивариуса на министър Найден Тодоров
Предаването стана на церемония по приемственост в Министерството на културата

    Професор Минчо Минчев върна тривековната цигулка – собственост на държавата, с която концертираше и радваше публиката в България и по света, съобщи Министерството на културата.
    Предаването на инструмента – „Страдивариус“ от 1716 година, стана на специална церемония по приемственост, в която участваха министърът на културата Найден Тодоров и зам.-министър Виктор Стоянов.
    Роденият в Габрово виртуозен изпълнител и музикален педагог сподели, че повече от 40 години от професионалната му кариера са преминали заедно с прекрасния инструмент и за него е било чест да представя страната ни.
    Държавата купува „Страдивариус – барон Витгенщайн“, специално за маестро Минчев през 1977 година.
    Той е първият български цигулар, който свири на цигулка, изработена от италианския майстор на струнни инструменти Антонио Страдивари. Преди това две години свири с „Гуарнери“, принадлежала на унгарския цигулар Йозеф Сигети. 
    Минчо Минчев е роден на 17 септември 1950 година в габровския квартал Бичкиня. Баща му е уважаваният д-р Николай Минчев. Любител на музиката, бащата заразява с тази страст своя син и Минчо свири от 4-годишен. Изучава цигулка под ръководството на Петър Чаракчиев. 
    На 9-годишна възраст изнася първия си самостоятелен концерт в залата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.
    Когато е на 14 години, семейството се премества в София, за да продължи музикалното образование на талантливия млад изпълнител. Учи в Национално музикално училище „Любомир Пипков“. Ученик е на проф. Емил Камиларов, при когото продължава да следва и в Българската държавна консерватория. 
    За абсолвентския концерт на Минчо Минчев от Лондон специално пристига един от най-големите музиканти и педагози на нашето съвремие – Ифра Нийман. След тази вечер проф. Нийман казва на срещите си с Министерство на културата и Комитета за културни връзки с чужбина, че иска да даде стипендията на Британския съвет на Минчо Минчев. 
    
За двугодишна специализация (1774 – 1776) по-късно проф. Минчев споделя:  „Това мое отиване в Лондон и работата ми с Ифра Нийман бяха тази ракета носител, за да бъда изстрелян в една друга траектория – на успешни концерти и турнета, на кариера, която тръгна със съвсем друга интензивност“.
    За големи успехи в българското музикално изкуство, за обогатяване на музикалния живот на Габрово и издигане авторитета и утвърждаването на Детската школа по изкуствата „Емануил Манолов“ на 7 май 1980 година Община Габрово му присъжда званието „Почетен гражданин“.  
    Изкуството на маестро Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента. Свири като солист с много от водещите оркестри в света, сред които Лондонската кралска филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, Оркестърът на BBC – Лондон, London Mozart Players, Академията St. Martin in the Fields, St. Goldsmith Orchestra, Радиооркестърът на Романска Швейцария, Оркестърът на Московското радио и телевизия, Букурещка филхармония Дж. Енеску, Амстердамският симфоничен оркестър, Дрезденската филхармония и др.
    Работи със световноизвестни диригенти като сър Чарлз Гроувс, сър Александър Гибсън, сър Невил Маринър, Леонард Слаткин, Джон Елиът Гардинър и др.
    Изключителната артистична кариера на Минчо Минчев е свързана и с концерти в най-престижните зали по света, включително Карнеги хол в Ню Йорк, Кенеди център във Вашингтон, залата на Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Роял Фестивал Хол и Роял Алберт Хол в Лондон, зала Херкулес в Мюнхен и др.
    Има множество реализирани записи у нас и в чужбина, в това число за такива лейбъли като DECCA, Балкантон, Капричио, Интеграл, както и за Западногерманското Радио (WDR), Радио Женева, Радио София, Българската национална телевизия, Букурещкото и Белградско Радио и Телевизия.
    Журира престижни международни конкурси, между които Карл Флеш (Великобритания), Рудолф Липицер (Италия), Ифра Нийман (Германия), Бетовен (Чехия), Jugend Musiziert (Германия) и др. 
    От 1993 е председател на Фондация Панчо Владигеров и председателстващ журито по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари П. Владигеров. От 2002 е артистичен директор на Международната лятна академия, провеждана ежегодно в рамките на Международния музикален фестивал Варненско лято.
    От 1990 е професор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия. Паралелно с интензивната си работа в университета и активната солистична дейност води майсторски класове по цигулка в различни точки на света – Мексико, Куба, Турция, Гърция, Северна Македония, Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия, България.
    Известен е с активната си педагогическа дейност и майсторските класове у нас и в чужбина. Провежда ежегодно майсторски класове по цигулка  в рамките на ММФ Варненско лято и МФ Мартенски музикални дни в Русе. 
    През 1991 – година след като беше избран за професор в Университета за изкуства „Фолкванг“ в Гармания, Мончо Минчев направи Майсторски клас в Актовата зала на Априловската гимназия, в който свириха известните днес цигулари Мила Георгиева, Светлин Русев, Христофор Михайлов. 
    След дълга пауза Майсторският клас отново се завърна в Габрово и се включи със закльчителен концерт в Дните на камерната музика 2007. 
    През 2012 година, за пръв път от създаването на Дните на камерната музика студентите от Майсторския клас на проф. Минчев откриха 36-ото издание на фестивала.
    През 2017 г.  известният изпълнител  Минчо Минчев и неговият син Николай Минчев  станаха част от инициативата на Община Габрово „ФамилииТе“. Срещата с виртуозите на цигулката  беше съчетана с концерт и разговор.. 
    По повод 160 години от обявяването на Габрово за град и 70-годишнината на проф. Минчев  в Габрово се състоя тържествен концерт на Габровски камерен оркестър и световноизвестния цигулар, който беше излъчван онлайн в реално време.
    В интервю за „100 вести“ проф. Минчев добави още две годишнини към седемдесетия си рожден ден –  “60 години, откакто съм стъпил на сцената и 30 години педагогическа дейност“.
    
    *  *  * 
    Цигулката „Страдивариус“ (1716), собственост на държавата, ще продължи да радва следващ млад талант, който ще бъде избран след съответните процедури на приемственост. 
    Едновременно с проф. Минчо Минчев в Министерството на културата беше върнат и друг инструмент – „Гуарниери“ от 1733 г., на който е свирила  професор Стойка Миланова.
    Миналата година обрятно на държавата бе върната цигулката „Джофредо Каппа“ от 1691 г. проф. Евгения-Мария Попова. Освен нея и двата страдивариуса, Министерството на културата притежава и виолончело „Гофрилер“ от 1785 г.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни