Томислав Дончев: Българите се измориха от това, някой да се учи да управлява на техен гръб

Топ новина! Ne-samo-B-lgariya-ima-nuzhda-ot-reformi,-a-i-Evropeiskiyat-s-yuz,-schita-politik-t
Не само България има нужда от реформи, а и Европейският съюз, счита политикът

Защо отново ще гласуваме след толкова неуспешни опита, защо не се разбраха политиците за управлението на държавата, какво е мнението му за управлението на правителството на Николай Денков, Възможна ли е коалиция с ДПС, какво има да каже на габровци  – с тези въпроси се обръщаме към Томислав Дончев, народен представител от ГЕРБ.


Отново отиваме на избори. През последните няколко години си обещавахме повече да не ходим пред урните. Защо пак се случва?

Преди 10 месеца направихме много труден компромис – първият, който спечели изборите, се отказа от мандата си и подкрепи втория, даде му цялата власт. Единственият вариант тази трудна конструкция да съществува, беше да работи, да постига резултати, които хората да виждат и да усещат.

За съжаление, съвсем не се случи така – резултати близо до нулата, приказки много и в същото време растящи претенции. Една партия, която има 15% от народните представители се опита да завладее цялата държава, включително и служби, които не са политизирани.

Много се говори и писа за това, но кажете все пак пред читателите на вестника защо не се задържа правителството, защо ГЕРБ се отказа от споразумението и ротацията?

Обясних – заради неконтролируемата политическа лакомия на не-партньорите ни. И да ви коригирам – не ние нарушихме споразумението, а не-коалиционният ни партньор. Но дори и това не е най-важното. Повтарям, че говорим за правителство, което не свърши почти нищо, включително и за нашата област.

Изключение, може би, са споразуменията за общински проекти, финансирани от бюджета. Друго няма.

Останалото е много приказки и кадруване. Правителството не изпълни в договорения размер обезщетението под формата на компенсации за гражданите заради спирането на „Топлофикация” и буквално сложи проекта за тунела под Шипка на трупчета. Не знам дали заради неграмотност, дали поради злонамереност или поради политическа ревност. Не това е най-важното, а това че трета година по темата няма движение.

Опитът сочи, че, колкото и избори да се проведат, резултатите излизат почти едни и същи. На какво разчита ГЕРБ този път?

Не мисля, че са едни и същи, но какви ще са резултатите ще решат хората. А на въпроса ви на какво разчитаме – ние не разчитаме на трикове, маркетингови прийоми, ефектни маневри и фойерверки. Разчитам на това, че хората ме познават, че знаят какво мога и на това, че престоят ми на една или друга позиция е водел до резултати, включително и за нашия град.

Ние нямаме нужда да се ребрандираме. Дори и предизборните ни послания ще бъдат конкретизация и доразвиване на важните за нас приоритети – образование, включително и на първо място професионално образование, индустриално развитие, пазар на трудна и условия на труд, инфраструктура, енергийна ефективност.

Лично моя кауза е процесите по модернизация на българската армия да текат с максимално ангажиране на българската индустрия.

Възможна ли е коалиция с ДПС?

Това е 472-рият път, за който ми задават този въпрос и аз отговарям по един и същи начин. Едно партньорство трябва да предизвиква доверие и подкрепа, а не да разделя обществото.

Как се справя служебното правителство?

Рано е да се каже, но в някой отношения изглежда по-адекватно от последния кабинет. Вече работим с министрите по приоритетите на областта, включително и рестартиране на работата по тунела, както и по изграждане на хеликоптерна площадка до габровската болницата, която да се ползва при спешни случаи.

Смятате ли, че на хората им омръзна всяка година по веднъж-дваж да гласуват? Възможна е много ниска избирателна активност.

Смятам, че им омръзна да ходят на избори, както и че им омръзна новопоявили се политици да се учат да управляват на техен гръб.

Дали изборите за Европейски парламент ще активизират хората или те няма да проявят интерес?

По-скоро парламентарните избори ще активизират хората. Но разговорът за Европа е много важен. Не само България има нужда от реформи, а и Европейският съюз. Ще ми се да е по-бърз и решителен. Иска ми се да прави повече по охрана на външните граници на Съюза, както и да води адекватна мигрантска политика.

Не на последно място – да сложи за свой приоритет реиндустриализацията на Европа. Ние не бива да забравяме уроците от пандемията, когато чакахме с трепет доставки от Азия, защото отдавна сме затворили определени производства тук, в Европа. Това включва и фармация, и микроелектроника. Считам, че тук България може да играе много силна роля.

Какво имате да кажете на габровци преди изборите?

Не съм по патетичните изказвания и по рециталите. А и с габровци си говоря непрекъснато, не само през вестниците, а и по улиците, по кварталите и селата. Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново заслужават още много във всяка сфера.

Държавата е длъжник на областта, особено през последните 3 години, когато инвестициите тук спряха. Ще работя, както и досега да завършим големите инфраструктурни проекти и да започнем нови.

Професионалното образование е тема, критично важна за областта.

Каква кампания ще водите?

Позитивна, нискобюджетна, не мисля да се занимавам с други партии, а с проблемите и с нуждите на хората.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни