Кибертормозът над деца – на фокус през февруари

PITS-Gabrovo-izdava-elektronen-byuletin-s-poreditsa-materiali-s-prevantivna-nasochenost
ПИЦ-Габрово издава електронен бюлетин с поредица материали с превантивна насоченост
Тревожна е и тенденцията към понижаване на възрастта на пострадалите деца

    В месеца, когато отбелязваме Деня за безопасен интернет, Превантивно-информационният център по зависимости към Община Габрово провежда информационна кампания „Реалните опасности във виртуалния свят на децата“.
    Повод за инициативата е все по-тревожната тенденция към увеличаване на онлайн посегателствата над деца - Националният център за безопасен интернет отчита рекорден ръст на сигналите, получени на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца през миналата година - общо 46 359 или 100 % увеличаване на кибер посегателствата над деца спрямо 2022 г., когато са били 23 080. 
    Тревожна е и тенденцията към понижаване на възрастта на пострадалите деца, като вече са регистрирани случаи на кибер посегателства над малолетни. Именно затова тазгодишната инициатива е насочена към най-малките потребители на интернет и техните родители.
    В тяхна помощ са ПИЦ-Габрово издава електронен бюлетин с поредица материали с превантивна насоченост, както и интервюта със специалисти по темата, сред които служители на ГДБОП-МВР, образователен експерт, психотерапевт и др.
    Полезните информационни материали са предоставени на всички детски градини, начални и основни училища в Габровска област, за да достигнат до родителите на децата. В изданието са засегнати въпроси, свързани с видовете онлайн посегателства, на които биха могли да бъдат жертва подрастващите, рисковете, които крие за тях ранното пребиваване във виртуалния свят, както и ефективните начини за превенция на онлайн престъпленията спрямо деца – приложения за родителски контрол, инструменти за управление на времето пред екрана, както и за управление и мониторинг на игри и социални мрежи, уеб филтър и др.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни